1.
Magyarországon több száz éve ismert, régi
leírásokban is kiemelten javasolt, igen hasznos növényként és „téli
élelmiszerként”, tápanyagforrásként tartották számon a csicsókát.
2.
A csicsókagumóból készített élelmiszerek komoly,
megbízható kutatási háttérrel rendelkező élelmiszerek, hatásaikat
reprodukálható (megismételhető) módon igazolták független, akkreditált
intézmények, klinikák, szerte a világon. A csicsókasűrítmény kutatási modell-anyag,
számos kutatómunka tárgya mind a mai napig.
3.
A csicsóka és csicsóka készítmények előnyös
hatásait célzott, több évtizedes hazai kutatások és követéses klinikai
megfigyelések is megerősítették.
4.
Az ún. civilizációs megbetegedések általános
megelőzését szolgáló élelmiszerek körébe tartoznak, emellett a kialakult
betegségek terápiáját is támogatják (regeneráció, roboráció)
5.
A korszerű, betegségmegelőző és terápiás
étrendbe jól beépíthetők a legtöbb nem fertőző, életmóddal összefüggő
(életmód-dependens) kórkép megelőzése és kezelése céljából fogyaszthatók.
6.
A finomítatlan csicsókasűrítményekkel célzott
klinikai vizsgálatokat végeztek, és élettani hatásait mérhetően jobbnak
találták az egyéb, finomított csicsókaalapú termékekéhez (ioncserélt
csicsókasűrítmény) képest.
7.
Korábban szakorvosi javaslat mellett volt
forgalomban ilyen jellegű termék. Mind a mai napig orvosi ajánlások
fogalmazódnak meg rendszeres fogyasztásukkal kapcsolatban.
8.
A biocsicsóka-sűrítmények a csicsóka ún.
élelmiszer-mátrixát is tartalmazzák, vagyis megtalálható bennük a gumó
lényegében teljes beltartalma, egyedi biokémiai körülményeket teremt az
egészségvédő és regenerációs hatások terén (egyedi összetett élettani hatás).
9.
Répacukor helyettesítésére is alkalmasak
természetes, magas tápértékű, édes ízű anyagok (A natúr termék kevésbé édes,
fruktózdús termék édesítő ereje a mézénél másfélszer nagyobb)
10.
Beltartalmi értékük és élettani hatásuk
tekintetében még az értékesebb mézeket, illetve egyéb, természetes, növényi
alapú édesítő anyagokat (növényi szirupok, stevia) is felülmúlják, a szakmai
eredmények szerint.
11.
Magas kálium, kalcium, magnézium és
foszfortartalommal rendelkeznek, nátriumtartalmuk alacsony, vastartalmuk is
jellemző.
12.
Nyomelemtartalmuk kiemelkedő, jellemzően magas
réz, króm, mangán, cink tartalmuk, de számos egyéb elemet is tartalmazhatnak
termőhelytől függően (szelén, bór, stb) Az említett nyomelemek támogatják a
szívizom, az idegrendszer működését, az anyagcsere-folyamatokat, az enzimatikus
működést, védik a bőrt, érrendszert, nyálkahártyákat, megelőzik a terhességi
hipertóniát, és számos egyéb létfontosságú folyamatban részt vesznek.
13.
Mikroelemeik és nyomelemeik révén lassítják az
öregedési folyamatot, csökkentik a belső oxidációt („biológiai amortizáció”
csökkentők).
14.
Az ásványi anyagok és nyomelemek egymáshoz
viszonyított aránya megfelelő, egymás hasznosulását is segítik (szinergencia).
Különösen a kálium-magnézium-foszfor egyensúlya emelhető ki.
15.
Nem emészthető ballasztanyag tartalmuk révén
serkentik a bélműködést. Az inulin mellett pektint is tartalmaznak.
16.
Segítik a a fogyókúrás programokat, a tartós és
eredményes súlycsökkentés kellékei. Az elhízás társult kórképeinek, valamint a
metabolikus szindrómának a megelőzését és kezelését is támogatják.
17.
Használatuk egyben hosszan tartó teltségérzést
biztosít, mértéktartó illetve szokásosnál kisebb élelmiszer-fogyasztás mellett
is.
18.
Inulintartalmuk, valamint összetevőik optimális
aránya (együttes, komplex hatásuk) miatt különleges élettani hatásuk van, más
élelmiszerekkel nem vagy alig pótolhatók.
19.
Az inulindús biocsicsóka-sűrítmény az ún.
polifruktozán inulint legnagyobb mértékben tartalmazó finomítatlan,
természetes, növényi élelmiszer.
20.
Más, élettanilag hasznos anyagokat (esszenciális
zsírsavak, növényi színanyagok, pektin, stb) tartalmazó élelmiszerek élettani
hasznosságát felfokozzák, kiegészítik.
21.
Más élelmiszerekkel együtt fogyasztva az egyéb
hasznos komponensek (vitaminok, ásványok, nyomelemek, színanyagok, stb)
felszívódását egyenletessé teszik, „nyújtott felszívódást” biztosítanak a vékonybélben.
22.
Összetételük révén egyedi, igen előnyös
felszívódási körülményeket (pH, prebiotikus hatás, nyomelem-felszívhatóság,
stb) teremtenek a vékony- és vastagbélben.
23.
Prebiotikus hatásúak (inulindús), célzott,
szelektív táplálékot nyújtanak főként a hasznos Lactobacillus és
Bifidobacterium mikroorganizmus kolóniák számára. (Erősítik az ún. „cross-talk”
folyamatot, vagyis a belső összetett öngyógyító mechanizmusokat a
bélrendszerben.)
24.
Visszaszorítják a normál bélrendszeri
mikroflórában található káros mikroorganizmusok szaporodását, ezáltal jelentős
betegségmegelőző szerepük van (kompetitív gátlás).
25.
Védelmet nyújtanak a bélfertőzések ellen,
illetve a már bekövetkezett kórképeknél a fertőző ágens visszaszorítását
segítik (inulindús termék).
26.
A probiotikumok illetve probiotikus készítmények
hatását erősítik, felfokozzák (együttes használat esetén), majd azok
elhagyásakor a hasznos bélrendszeri mikroflóra szaporítását, kolonizációját
folytatják, továbbviszik. (A probiotikumokat nem szükséges folyamatosan fogyasztani,
a prebiotikumokat tartalmazó táplálékokat ajánlatos)
27.
Képesek a tápcsatornában magukkal vinni, mintegy
szállítani, utaztatni hasznos, probiotikus kultúrákat, amelyeket „táplálva”,
ún. szimbiotikus hatás érhető el. (A szimbiotikumokban a mikroba előnyös
anyagcseretermékei is benne vannak, ugyanezek termelődnek a bélrendszeri
„utaztatás” közben is a csicsóka inulinjával táplált mikroba kolóniákban.)
28.
A prebiotikus és szimbiotikus hatás, valamint a
nyomelemek és egyéb jellemzők miatt enyhe „anyatej-hatást” lehet feltételezni a
biocsicsóka-sűrítmények esetében. (gyermekek és felnőttek szervezetében
egyaránt) A bélrendszerben lejátszódó összetett, protektív, védelmet szolgáló
folyamatok hasonlóak az anyatejesen táplált csecsemők bélrendszerében tapasztalható
sokrétű, előnyös folyamatokhoz („anyatejre emlékeztető, anyatejet modellező”
hatás).
29.
Táplálják a felszívást végző bélhámsejteket,
azaz a bélrendszeri nyálkahártya (bélbolyhok) saját anyagcsere folyamatait is
támogatják, azok tápanyagellátásának biztosítása révén.
30.
Igen hasznos fermentumokat, termékeket képeznek
a bélrendszerben (tejsavas erjedés), a széklet pH-ját előnyös irányba tolják,
segítik a bélpolipok, a vastagbél- és végbélrák megelőzését.
31.
Segítik a székrekedés kezelését, lazítják a
székletet, megelőzik a székrekedéssel járó problémákat (ozmotikus, prebiotikus
hatás, fermentáció, stb révén). Egyes, székrekedéssel összefüggő kórképek
kialakulását csökkentik. (epekő-képződés, diverticulosis, képződő toxinok
felszívódása, stb)
32.
Visszaszorítják a bélrendszerrel összefüggő
egyéb betegségeket, mint a bélhurut, bélgyulladás, és az irritábilis
bél-szindróma (IBSZ). Megelőzik és kiküszöbölik a bélrendszeri
diszkomfort-érzést.
33.
Egyes autoimmun betegségek, mint a colitis
ulcerosa és Crohn-betegség, esetében is előnyösnek bizonyult a fogyasztásuk
(inulindús), a bélhámsejtek hatékonyabb regenerációja, a bélrendszeri immunitás
javulása és egyéb hatások miatt.
34.
Védenek a légzőszervi betegségekkel szemben, a
tüdő hámszövetének immunitását erősítik. Szerepük van légzőszervi betegségek
(asztma, stb) megelőzésében.
35.
Segítenek megelőzni a húgyúti fertőzéseket
csecsemők, gyermekek és felnőttek esetében. Veseműködést elősegítő, húgykő és
vesekő oldó valamint kőképződést gátló hatásuk ismert.
36.
Szerepük van a bélrendszeri immunitás, valamint
a teljes szervezetre kiterjedő immunrendszeri védelem kialakításában. (Az
immunrendszer legnagyobb bástyái a bélrendszerben találhatók)
37.
Növelik a vastagbélben a hasznos
anyag-felszívódást, ezen belül is a vitaminok biohasznosulását. (K-vitamin,
B-vitaminok, B12 vitamin)
38.
Segítik a kalcium, magnézium, cink és vas
biohasznosulását, növelik a kationok oldhatóságát, ionizációját és
felszívhatóságát.
39.
Az inulin ún. ozmotikus hatása révén a bélben
lévő vízmennyiség emelkedik, mely nemcsak a vitaminok és ásványi anyagok, hanem
az összes egyéb értékes komponens felszívhatóságát megnövelik,
kiegyensúlyozzák. (Ez különösen a vastagbél „vízhiányos” környezetében
kiemelkedő fontosságú)
40.
Lúgosító, bázisképző hatásuk van a szervezet
belső rendszerére nézve, rendszeres fogyasztás esetén.
41.
Javítják a csontanyagcserét (kalcium-ionizáció,
D-vitamin működés segítése, lúgosítás stb), segítik a csontritkulás megelőzését
és kezelését, a vér magnéziumszintjét is emelik.
42.
Nem igényelnek gyomoremésztést, pektintartalmuk
és egyéb anyagaik serkentik és védik a gyomrot. Nem okoznak kellemetlen
erjedést a gyomorban. (Sósav és pepszin termelést nem váltanak ki.)
43.
Kímélik a hasnyálmirigyet, segítik annak
hatékonyabb működését, egyúttal számos „terhet” levesznek róla. A hasnyálmirigy
védelemben betöltött szerepük (tápanyag-forgalom szabályozás, lúgosítás, stb)
kiemelkedő.
44.
Cukoranyagcsere-szabályozók, kiegyensúlyozott
szénhidrát-forgalom megvalósulását segítik. Alacsony glikémiás indexűek.
45.
Kiegyensúlyozzák a zsíranyagcserét.
46.
Támogatják a szívizom munkáját, védik a szívet a
stresszhatásokkal szemben, növelik ellenállóképességét, teljesítőképességét
(magnézium, foszfor, kalcium, nyomelemek, inulin, fruktóz).
47.
Kiemelt szerepük van az érrendszer védelmében,
védik a szív koszorúsereit és az agyi ereket, csökkentik a szívinfarktus és az
agyvérzés, stroke esélyét. Más érvédő anyagokkal együtt (pl. ómega-3 zsírsavak,
lecitin, stb) igen hatékony védelmet nyújtanak.
48.
Szerepet játszhatnak a hajszálerek, kapillárisok
védelmében, az idősebb kori hajszálér-károsodások megelőzésében, csökkentésében
más anyagokkal együtt.
49.
Csökkentik a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét
a vérben.
50.
Trigliceridszint szabályozók, csökkentik a
szabad zsírsavak mennyiségét a vérben, ezáltal a szív oxigén-igénye is csökken,
amely szintén szívinfarktusra való kisebb hajlammal, illetve egészségesebb
szívműködéssel jár együtt. Legtöbb esetben trigliceridszint csökkenést
észleltek (inulindús termék).
51.
Mérhetően növelik a védőkoleszterin (HDL)
szintet.
52.
Jobbá teszik a belső szervek vér- és
tápanyag-ellátását, a szövetek energiaforgalmát, javítják a szervek egymással
való belső „kommunikációs képességét”.
53.
Az érelmeszesedési folyamatot (arteriosclerosis)
lassítják.
54.
Kiegyensúlyozzák a hormonális folyamatokat a
szénhidrát-, a zsír- és a nyomelem-egyensúly, valamint a bélflóra-hatások
révén.
55.
Nem igényelnek inzulint a hasznosítás során, nem
jelenik meg a hiperinzulinizmus, mely számos kórkép melegágya (cukorbetegség,
rákbetegség, elhízás, stb).
56.
Étvágycsökkentő, teltségérzést biztosító és szabályozó
tulajdonságuk miatt az evési kényszerek megelőzését és leküzdését is
támogatják, az éhségérzet intenzitását csökkentik, megszüntetik a „rohamszerű,
remegésszerű” éhségérzetet. Az evési kényszerek visszaszorítása révén számos
következményes pszichikai és fizikai következményt is elháríthatnak.
57.
Az élelmiszer-függőségeken belül kiemelten az
édességvágyat csökkentik, az édesség-függőség visszaszorítását támogatják.
58.
Segítenek a rendszeres étkezési ritmus
megvalósításában az éhség-jóllakottság központ egyensúlyának segítése révén,
támogatják a mértéktartó, tudatos életvezetést és étrendet.
59.
Igen előnyös, rövid szénláncú zsírsavakat
képeznek a vastagbélben. (ezek szerepe jelentős a bélrendszeri ozmotikus
egyensúlyban, a fogyókúrában, a zsíranyagcserében, stb)
60.
B-vitamin források, így részt vállalnak számos
összetett anyagcsere-folyamatban, a szöveti légzésben, enzimes és idegrendszeri
folyamatokban, stb. A B-vitaminok bélflóra általi termeltetésében is nagy
szerepet vállalnak, így e téren (B-vitaminok) hatásuk többszörösen előnyös.
61.
Béta-karotin, nyomelem- és
ballasztanyag-tartalmuk révén antioxidáns hatásúak, gyökfogók.
62.
Kedvezően befolyásolják a só- és vízháztartást
(elektrolit egyensúly).
63.
Segítik a tartós izommunkát, fizikai aktivitást,
így fizikai munkások számára is hasznosak.
64.
Sportolók számára is előnyösek, természetes
„sporttápláléknak, sportdoppingnak” is tartják (Az inulindús szabályozó, a
fruktózdús energiaadó is).
65.
Gyorsan és hatékonyan feltöltik a máj glikogén
raktárait, hatékonyan biztosítják a szervezet hosszú távú általános energia- és
stresszraktárait. (fruktózdús)
66.
Fáradékony, energiadeficittel rendelkező
szervezetet biológiai úton ellátják energiával, feltöltik a lemerült
tartalékokat, és biztosítják a megfelelő életműködéshez (szív, izomzat, idegrendszer,
máj, emésztés, stb) szükséges szabályozókat is.
67.
Az alacsony vércukorszintet normalizálják
(cukorforgalom-szabályozás).
68.
Alkalmasak bébiételek alapanyagául (1 éves kor
felett adhatók) más élelmiszerekkel együtt, erősítik a baba immunitását, egyensúlyban
tartják bélflóráját és vércukorszintjét, „hipoallergén” jellegűek.
69.
Kisgyermekek energia és elektrolit-egyensúlyát,
hőháztartását jól szabályozzák, egyenletessé teszik az anyagcserét,
energiaforgalmat.
70.
Serdülők, ifjak szervezetére is igen pozitívan hatnak,
a bélrendszeri egyensúly, az anyagcsere, és mikroelem (nyomelem) pótlás, a
szellemi teljesítőképesség és lelki stabilitás tekintetében.
71.
Az idegrendszeri stabilitást támogatják, az
általános szellemi erő megőrzésében biológiai úton részt vállalnak. Gyermekek
és ifjak idegrendszeri és szellemi stabilitását, állóképességét megerősítik.
72.
A lelki állóképesség, lelki egyensúly
előmozdítói egyéb tényezőkkel együtt.
73.
Városokban illetve szennyezettebb környezetben
élő gyermekek, felnőttek esetében szakemberek által ajánlott „védőtáplálékok
illetve védőitalok”, melyek a szervezet ellenállóképességét erősítik. (Városi
óvodák és iskolák gyermekeinek és dolgozóinak kiemelten ajánlott)
74.
Időlegesen vagy tartósan szellemi koncentrációt
és lelki állóképességet igénylő tevékenységek segítői. A mentális
terhelhetőséget, teljesítőképességet emelik. Segítik a fókuszált figyelmet,
koncentrációt igénylő tevékenységet végzők munkáját. Szellemi munkások hasznos
táplálékai.
75.
A fizikai és lelki stresszek leküzdésének
hatékony eszközei, biológiai úton növelhetik a stressz-küszöböt. A
stresszhelyzetek „kifáradási szakaszának” kezdetét kitolják (később jelenik meg
a kifáradás). Tartós szellemi és fizikai leterheltséget követően támogatják az
agyi-idegi rendszerek, valamint az izomzat regenerációját, gyorsabb
kipihentséget biztosítanak egyéb életvitelbeli tényezőkkel együtt.
76.
Intenziv stresszhatások (baleset, gyász, egyéb
megrázkódtatások) után a szervezet biológiai megerősítői.
77.
Csökkentik a hangulati hullámzás, a változó
kedélyállapot létrejöttének esélyét, hatással lehetnek a stabil személyiség,
„kontrollálhatóság” kialakulásában már gyermekkortól kezdve.
78.
Kedvezően hatnak a magas várnyomásra
(csökkentik) az ásványi anyag-egyensúlyt, valamint só-és vízháztartást is
szabályozó jellege miatt (K-Na pumpa).
79.
I típusú
cukorbetegség esetén kézben tarthatóvá teszik a vércukorszintet, segítik
megelőzni a szövődményeket, illetve enyhítik azokat.
80.
Kezdődő, II. típusú cukorbetegség
visszafordításának eszközei, a kialakult kórkép szövődményeinek kifejlődését
enyhítik. Rendszeres bevitelük a gyógyulást hatékonyan segíti.
81.
Candidiasisban szenvedő betegek számára
előnyösek (inulindús), a bélflóra-egyensúly, a jó bélrendszeri immunitás
(teljes immunrendszeri védelem) valamint a betegséggel együtt járó idegrendszeri
hatások leküzdésének segítője.
82.
Vírusos szezonban illetve influenza járványok
idején igen hasznos védő, megelőző táplálékok.
83.
Kialakult fertőzések, infeciók közbeni
gyógyulást és azt követő immunrendszeri erősítést hatékonyan elvégzik, egyéb immunerősítő
hatóanyagok működését segítik.
84.
Műtétek utáni lábadozást, felerősödést,
roborációt elősegítik. Az inulindús termék sokoldalú szabályozó, immunerősítő,
protektív (védő), a fruktózdús kíméletes energiaszolgáltató, nyomelempótló, stb
tulajdonsága miatt előnyös.
85.
Segítik a gyermek- és felnőttkori allergiák
(ekcéma, allergiás asztma, stb) és intoleranciák megelőzését. Atópiás (allergia
hajlamával rendelkező) családoknál rendszeres fogyasztásuk védő, preventív
hatású.
86.
Pollenallergiások számára is alkalmas és építő
tápanyagforrások. (Esszenciális zsírsavakkal és más anyagokkal együtt a tüdő
hámszövetének állapotát javíthatják)
87.
Az aktív vagy passzív dohányzás által károsodott
tüdő- és emésztőszervi nyálkahártyák sejtjeinek regenerációját serkentik, a
dohányzás-leszoktató programok hasznos segítői (az idegrendszeri állapotot is
stabilizálják)
88.
Kialakult ételallergiák és -intoleranciák
esetében fogyasztásuk előnyös, segítik a tápanyag-ellátást, az immunrendszeri
egyensúly helyreállítását. Az esetlegesen sérült, érzékeny bélnyálkahártyát
nyugtatják, hámosítják.
89.
Rosszindulatú daganatok ellen védenek. Kiemelten
az emlő-, vastagbél-, végbél-, prosztata-, tüdő- és májrák elleni védelemben
segítenek, de hatással vannak más szervek védelmére is (gyomor, hasnyálmirigy,
bőr).
90.
Gyorsítják a szervezet általános méregtelenítő
folyamatait, különös tekintettel a nehézfémek kiválasztására. Erősítik a
környezetszennyező anyagokkal, környezeti ártalmakkal szembeni ellenállást.
Nehézfémekkel szennyezett területeken, iparvárosokban rendszeres használatuk
ajánlott.
91.
Májvédő hatásúak, javítják a máj anyagcseréjét
és detoxikáló tevékenységét. Májbetegségek esetén a májfunkció értékei
mérhetően javultak. Idült májbetegek egészségi állapotát, életminőségét
javítják, elősegítik a májregenerációt.
92.
Szerepük van a gyógyszerek mellékhatásainak
csökkentésében, a májban történő bonyolult átalakítási folyamatok segítésében,
a szervezetbe akár önhibánkon kívül is bekerült számtalan méreganyag
hatástalanításában, eltávolításában.
93.
Tisztítókúrák (bél-, máj-, és vesetisztítás),
léböjtök hasznos kelléke, az általános méregtelenítő programok hatékonyságának
növelője. A léböjtök során vércukorszint és energiastabilizáló hatású, a
böjtkúrák során a mentális és lelki egyensúly megtartását is segíti.
94.
Gyorsítják az alkohol oxidatív lebontását,
csökkentik az iváskényszert (fruktózdús). Az alkohol elvonókúrák hasznos
segítője, az alkoholbetegek visszaesésének biológiai úton történő akadályozója.
Mérhetően javítják az alkoholbetegek életkilátásait. (Idegrendszeri stabilitást
segítő hatása itt is említendő, javítja a beteg pszichés állapotát)
95.
Késő esti rendezvényeket, programokat követő
napon fogyasztva gyorsítják a belső regenerációt, segítenek megszüntetni a
„másnaposságot”.
96.
Igazolódott az inulindús csicsókatermékek
húgysavszint-csökkentő hatása is, amely a köszvényes és húgysavszinttel
összefüggő ízületi panaszok csökkentését segítik, rendszeres fogyasztásuk
esetén. A köszvény és hiperurikémia megelőzésében és kezelésében jól
hasznosíthatók, normalizálják a vér húgysavszintjét, ezzel gátolják a húgysav
kristályok létrejövetelét az ízületekben, így elkerülhető a köszvényes roham.
(Emellett a csicsókatermékek savtalanító hatása is enyhíti a tüneteket, az
ízületek gyógyulási folyamatát segítik.)
97.
Részt vesznek az egészséges szájflóra
kialakításában, édes ízük ellenére nem okoznak fogszuvasodást, sőt
visszaszorítják a fogágybetegségeket (inulindús).
98.
Öregedési folyamatokat lassító hatásaik miatt
javasolható középkortól kezdődően, kiemelten az idősebb lakosság számára.
Összetett hatásaik révén beindítják az öngyógyító, regenerációs mechanizmusokat
a tápcsatornában, a keringési rendszerben, a májban, a csontrendszerben és
ízületekben, valamint az idegsejtekben.
99.
Kiemelten ajánlottak változó kor előtt álló,
illetve változó korban lévő nők számára, a belső anyagcsere- és hormonális
egyensúly fenntartása érdekében, valamint az idegrendszer megerősítésére,
stresszoldásra.
100.
Alkalmasak az emberi szervezet ásványi anyag
szükségletének kiegészítésére az ősztől tavaszig terjedő „hiányosabb”
időszakban is, kiemelkedő táplálkozás-élettani értékük miatt.
Forrás:richpoi.com
Megjegyzések