Érdekes a farkasfalka viselkedése. Mi is tanulhatnánk tőlük.




A Facebookon rohamosan terjed egy kép. Első ránézésre semmi különös: farkasok haladnak egy havas tájon. A fotó hangulatos, a szakértő szem méricskélve állapítja meg, hogy szépen komponált kép. Ám ha alaposabban szemügyre vesszük, akkor jó pár érdekességet láthatunk.

A képet megosztó felhasználó így írta le a látványt:

"Az első három a leggyengébb és a legbetegebb farkas. Ők adják a falka ritmusát. Ha fordítva lenne, ők elvesznének egy esetleges támadás esetén. Ők elöl mennek, létrehozzák az ösvényt, így a hátsók energiát spórolnak. Őket követi 5 erős farkas, ők az élcsapat, középen a falka vagyona, 11 nőstény, aztán még 5 farkas, a végén. Az utolsó, szinte elszigetelve, a falkavezér, aki az egész falkát láthatja, hogy vezesse, szervezze azt, és a szükséges parancsokat kiadja."

(Fotó: BBC Frozen planet/magyarázat: Parcu Natural)

A fotó nagyon népszerű lett, pár nap alatt több mint tízezren lájkolták és rengetegen mondták el véleményüket róla.

"Ez tényleg mindig így van?"

"Azt nem tudom, hogy mindig így van-e, de a falka nagyon összetartó és alkalmazkodnak a helyzetekhez. Ha mások a körülmények, akkor nyilván más megoldást találnak. Mostanában megkérdőjelezik az alfa létezését is.... Az az öt farkas általában az előző 1-2 évben született fiatal."

"Irányítóra, "vezetőre" mindig szükség van ott ahol több állat él közösségben. A természetben az állat csak egyszer hibázik és az az életébe kerül vagy kerülhet. A falka léte nagyon fontos, mert a farkasok csak így hatékonyak. Tehát nehezen tudom elképzelni azt, sőt kizártnak tartom, hogy ne legyen alfa hím. Hogy ki megy elől vagy hátul... nos ők tudják, hogy mit csinálnak és azt okkal teszik... -a domesztikáció ellenére a rangsor kérdése még a kutyában is benne van-... a vadászatot is gondosan eltervezik... arról még szó sem esett, hogy ivarzásnál bunyóból állna az életük alfa hím nélkül! A BBC badarságot mond."

"Micimackóval akarják elhitetni hogy az állatok buták, és az embertől kell tanuljanak. Épp az ember buta, és kell tanuljon az állatoktól."

"Csodás kép! Ez egy falka (család). Ha az ember is a vadonban élne, nem lenne ez másképp családon belül. Nem hiszem hogy a beteget hátul hagynák."

"Még annyit hozzátennék, hogy ez az elrendeződés semmi esetre sem humánus elgondolásból alakul így, hanem evolúciós szükségszerűségből. Szép dolog az, hogy a legöregebb és leggyengébb állatok mennek elől, de ennek nem lehet más a magyarázata, mint az, hogy ezek az állatok a legkönnyebben feláldozhatóak evolúciós szempontból."

"Fotó forrása: http://www.theguardian.com/.../bbc-frozen-planet-in... Ettől függetlenül csodálatos írás. Elképesztő rend van az Univerzumban."

Megjegyzések