A hűvös, zord napokban, amikor az időjárás miatt sajnos
kénytelenek vagyunk a lakásban ragadni igyekszünk minél otthonosabb közérzetet
biztosítani magunknak.
A legerőteljesebb illatuk a citrusféléknek, kakukkfűnek,
rozmaringnak, fahéjnak, vaníliának van. Hogy mit használunk fel ezek közül, azt
mi dönthetjük el, sőt, természetesen a listát még bővíthetjük ízlésünk szerint.
Jó megjegyezni az alapreceptet és mozdulatokat, majd a hozzávalókat
kevergethetjük hangulatunk szerint.
Két csészényi vizet tegyünk a kályhára egy lábasba, majd
szórjuk tele a különböző illatosítókkal, fűszernövényekkel, citrusdarabokkal,
de csepegtethetünk bele kedvünkre illóolajat is. Hagyjuk főni, kb. egy órán
keresztül, míg az egész lakást betölti a kellemes illat. Közben persze pótoljuk
az elpárolgott vizet.
Az illatkeveréket töltsük egy befőttesüvegbe, míg kihűl
hagyhatjuk még a szobában, illatosítóként, majd tegyük a hűtőbe. Bármikor
kedvünk támad egy kis illatosításra, vegyük elő, és főzzük fel újra. Ugyanúgy,
mint ahogy a bableves illata belengi és betölti a lakást, a fövő illatszerek is
betöltik. Csak ez utóbbi sokkal kellemesebb lesz, ha beleül a fogason lógó kabátokba.
Íme egy-két ötlet, amit felhasználhatunk az illatosításhoz:
Illat #1 – Narancs, fahéjrúd, szegfűszegolaj. A
szegfűszegolajat helyettesíthetjük szegfűborssal és ánizsmaggal is. Különösen
hosszan tartó, intenzív az illata, az egész lakást képes egy üvegnyi
illatosítani.
Illat #2 – Citrom, rozmaring és vaníliarúd. Üdítő, frissítő
az illata, pár csepp narancsolajjal bolondíthatjuk minden nap.
Illat #3 – Lime, kakukkfű, menta és vaníliakivonat. A menta
esszencia adja meg a varázsát, ne hagyjuk ki belőle, az édeskés illat
felfrissül tőle. Természetesen friss mentalevéllel helyettesíthetjük.
Illat #4 – Narancs, gyömbér (por vagy friss), mandulaolaj.
Kifejezetten édes illat, aki rajong a süteményekért, annak a kedvencévé válhat.
Illat #5 – Fenyő- vagy cédrusgally (vagy bármi más jó illatú
fáról egy kis ágacska), babérlevél, szerecsendió. Komplex illatot kapunk,
amihez a szerecsendió különleges aromát ad hozzá. Ha nem por alakban, hanem
egészben rakjuk bele, akkor előbb reszeljük le kicsit a külső rétegét és egy az
egyben dobjuk bele a főzetünkbe.
Megjegyzések