Ki nem vágyna arra, hogy hetente öt-hat kilótól megszabaduljon? Ezért sokan ésszerűtlen, egészségtelen fogyókúrás módszerekhez, esetleg illegális szerekhez is nyúlnak, holott a túl viharos súlyvesztés után az esetek többségében még jelentősebb súlyfelesleg rakódik ránk, vagyis beindul a jojó-effektus.
Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa világítja meg az összefüggéseket.
A túl gyors fogyókúrás módszerek csapdái
Amikor kevesebb energiához jut a szervezetünk, mint amennyit igényelne, a tárolt energiáit kezdi hasznosítani. Elsődlegesen a glikogén készletekhez nyúl, mert ezeket könnyen glükózzá alakíthatja. Ezek a készletek főként a májban és az izmokban raktározódnak. Ha ez a forrás kifogy, a szervezet az izmokban található aminosavakat kezdi felhasználni. Csak akkor következnek a zsírok, ha a glikogént és a nem életfontosságú fehérjéket már „feléltük”. A glikogén és a fehérje azonban vizet tartalmaznak, tehát ha vesztünk belőlük, vizet veszítünk. A villámgyors fogyókúrás módszerek nagy csapdája, hogy az elején bekövetkező gyors fogyás meggyőzi a fogyókúrázókat, holott a leadott súly döntő része víz és nem igazán zsír. Ahhoz, hogy kb. fél kiló zsírt leadjunk, közel 3.500 kilokalória „hiányra” van szükség. A probléma az, hogy mire a szervezet eljut addig a pontig, hogy elkezdje felhasználni a zsírraktárakat, addigra már jelentős energiadeficitje van a villámdiéta miatt, ezért lelassul az anyagcsere.
Mi lassítja le az anyagcserét?
Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa világítja meg az összefüggéseket.
A túl gyors fogyókúrás módszerek csapdái
Amikor kevesebb energiához jut a szervezetünk, mint amennyit igényelne, a tárolt energiáit kezdi hasznosítani. Elsődlegesen a glikogén készletekhez nyúl, mert ezeket könnyen glükózzá alakíthatja. Ezek a készletek főként a májban és az izmokban raktározódnak. Ha ez a forrás kifogy, a szervezet az izmokban található aminosavakat kezdi felhasználni. Csak akkor következnek a zsírok, ha a glikogént és a nem életfontosságú fehérjéket már „feléltük”. A glikogén és a fehérje azonban vizet tartalmaznak, tehát ha vesztünk belőlük, vizet veszítünk. A villámgyors fogyókúrás módszerek nagy csapdája, hogy az elején bekövetkező gyors fogyás meggyőzi a fogyókúrázókat, holott a leadott súly döntő része víz és nem igazán zsír. Ahhoz, hogy kb. fél kiló zsírt leadjunk, közel 3.500 kilokalória „hiányra” van szükség. A probléma az, hogy mire a szervezet eljut addig a pontig, hogy elkezdje felhasználni a zsírraktárakat, addigra már jelentős energiadeficitje van a villámdiéta miatt, ezért lelassul az anyagcsere.
Mi lassítja le az anyagcserét?
Az anyagcserét számos ok lelassíthatja. Fogyókúránál az agy
hypothalamus nevű része érzékeli a zsírraktárak változásait és lelassítja az
anyagcserét, hogy visszaszerezze a vesztett energiát. Ráadásul mire ehhez a
szakaszhoz érünk, az aminosav- és fehérjeveszteség izomveszteséghez is vezet,
és minél kevesebb az izom, annál lassabb az anyagcsere. Ebben a szakaszban
szokott megtorpanni a fogyás, ami miatt sokan feladják a küzdelmet. Ha pedig
ekkor valaki feladja a szigorú diétát, gyorsan sok súlyt szed fel, ugyanis az
agy arra utasítja a testet, hogy minél több energiát raktározzon. Az is
gyakori, hogy a csalódás miatt még erősebb evési kényszert érzünk.
Kijelenthető, hogy a gyors fogyókúrás módszerek ugyan hatékonynak tűnhetnek
rövid távon, ám az eredmények hosszú távon nem fenntarthatók. Ráadásul a
villámdiétázók köréből a csalódás és a biológiai mechanizmusok miatt sokkal
több túlsúlyos és elhízott személy kerül ki. A gyors kúrák kövérebbé tehetnek.
Hormonális okok a háttérben
Dr. Katona Evelin szerint a túl gyors súlyvesztés, egészen
biztosan nem egészséges. A kiegyensúlyozott, tartós fogyás alapja az
életmódváltás, megfelelő táplálkozással, mozgással és pihenéssel. – A heti
fél-egy kilós fogyás az a tempó, amely fenntartható, tartós súlyvesztést
eredményezhet. Ha valaki másfél kilónál többet fogy egy hét alatt, feltétlenül
keressen fel egy orvost. Ugyanis a gyors súlyvesztés erősen növeli a
csontritkulás, a depresszió, az alvászavarok és más egészségügyi problémák
esélyét.
Forrás:Blikk
Forrás:Blikk
Megjegyzések